7,35 €
245,00 €/kg
„Tartufi Jimmy“ druskos dribsniai su juodaisiais trumais puikiai pagardins įvairius patiekalus nuo kiaušinienių, troškintų daržovių iki keptos mėsos. Tik svarbu nepamiršti, kad norint malonaus druskos dribsnių traškumo, geriausia juos užbarstyti jau baigus gaminti patiekalą. Druskos dribsniai su juodaisiais trumais yra kiek intensyvesni už baltųjų trumų.
Druskos dribsniai yra mechaniškai suslėgta druska – plokšti druskos gabalėliai.
Juodieji trumai (Tuber melanosphorum Vittad.) yra vieni brangiausių grybų pasaulyje. Turi intensyviausią kvapą iš visų trumų. Jis primena ridikėlius, cikorijas bei lazdynų riešutus. Nuostabaus skonio, kurį galima apibūdinti kaip šokolado bei riešutų mišinį su žemiškomis bei dūminėmis natomis. Juodos spalvos, viduje turi baltų „venų“. Raštuoti tiek išorėje, tiek viduje. Išorėje esantys raštai primena smulkias netaisyklingų formų piramides. Jų derlius renkamas nuo lapkričio iki kovo. Dažniausiai randami po ąžuolais.
Trumai, dar vadinami „požemių perlais“, „virtuvės brangakmeniais“ bei „elfų obuoliais”, yra nuostabus rinktinis valgis, kurio kilogramas kainuoja ne vieną šimtą eurų.
Organoleptinės trumų savybės. Nelengva apibūdinti trumų aromatą bei skonį tiems, kurie nėra jų ragavę. Svarbu paminėti, kad jie išties intensyvaus išskirtinio skonio bei kvapo. Specialistai jį apibūdina kaip panašų į garstyčių bei ilgai brandinto sūrio. Kai kurie teigia, kad kvapas primena česnakus, konservuotus kukurūzus, muskusą bei riešutus. Kartą pauostę trumų, lengvai įsiminsite šį kvapą ir jį atpažinsite.
Jie gali būti įvairaus dydžio: nuo mažiukų, kelių centimetrų skersmens kamuoliukų iki bulvės dydžio, sveria 10–60 g. Šių grybų paviršius kiek grublėtas, o po juo esantis mėsingas minkštimas gali būti tiek tamsios, tiek kremo spalvos. Trumų forma šiek tiek priklauso nuo dirvožemio: jei žemė minkšta, jie auga apvalūs ir glotnūs, jei kieta – netaisyklingos formos, mat kovoja dėl erdvės.
Trumai auga po žeme, todėl jų ieškant į pagalbą pasitelkiamos kiaulės arba šunys, kurių ypatinga uoslė leidžia surasti šiuos grybus. Kvapas yra pagrindinis trumų brandos ir kokybės požymis, mat kvapiosios medžiagos susiformuoja tik tada, kai grybai yra tinkamai subrendę.
Šviežius trumus prieš vartojant reikia nuplauti vandeniu ir nešvarumus nuvalyti šepetėliu. Grybo išorė turi būti visiškai švari – tik tada galima lupti žievelę ir susmulkinti juos specialiomis pjaustyklėmis. Nerekomeduojama vartoti trumų su ryškaus skonio ir aromato maistu. Šiais grybais labiausiai tinka gardinti švelnaus skonio produktus: ryžius, makaronus, bulves ir pan. Taip pat išryškinti visus trumų skonio atspalvius padeda riebumas, tad sūriai, sviestas ir aliejus puikiai su jais dera.
Laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, atokiau nuo saulės spindulių ir šviesos šaltinių.