13,99 €
139,90 €/l
Unikalus, išskirtinis skonis. „Tartufi Jimmy“ extra virgin alyvuogių aliejus su juodųjų trumų dribsniais puikiai tinka įvairių patiekalų gardinimui. Tai aukščiausios kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejus, išspaustas iš rankomis rinklų alyvuogių. Išsaugo šviežiai spaustų uogų skonį ir kvapą. Juodieji trumai puikiai praturtina šviežių žolelių bei vaisinių poskonių aliejų kiek intensyvesnėmis muskuso bei riešutų natomis, žemiškais poskoniais ir lengvu aitrumu. Viduje matomi džiovintų juodųjų trumų gabalėliai. Nerafinuotas.
Šio aliejaus gamybai naudojami vasariniai juodieji trumai (Tuber Aestivum Vitt) ir juodieji (Tuber Melanosporum Vitt) trumai, suteikiantys jam gurmaniško skonio bei aromato.
Šaltai spausti aliejai išlaiko savo maistines bei organoleptines savybes.
Juodųjų trumų skonio alyvuogių aliejus yra kiek intensyvesnio skonio bei kvapo už baltųjų trumų alyvuogių aliejų.
Kur naudoti šį aliejų?
- Picų gardinimui
- Apšlakstykite spragėsius
- Sriubų gamybai
- Makaronams
- Prieš patiekiant kiaušinienę
- Ant keptų bulvių ir kt.
Vasariniai juodieji trumai (Tuber aestivum Vittad.) yra bene lengviausio skonio iš visų trumų rūšių. Jiems būdingas išskirtinis delikatus kvapas, lengvai jaučiamos salyklo natos. Malonaus riešutinio skonio, vos salstelėję, šiek tiek primena graikinius bei lazdynų riešutus. Juodos spalvos, viduje šviesesni, spalvos gali varijuoti tarp balkšvos, smėlinės, šviesiai bei tamsiai rudos priklausomai nuo to, kuriuo sezono metu nuimtas jų derlius. Raštuoti tiek išorėje, tiek viduje. Išorėje esantys raštai primena smulkias netaisyklingų formų piramides. Kaip ir nurodo pavadinimas, jų derlius renkamas vasarą. Dažniausiai randami po buko medžiais.
Juodieji trumai (Tuber melanosphorum Vittad.) yra vieni brangiausių grybų pasaulyje. Turi intensyviausią kvapą iš visų juodųjų trumų. Jis primena ridikėlius, cikorijas bei lazdynų riešutus. Nuostabaus skonio, kurį galima apibūdinti kaip šokolado bei riešutų mišinį su žemiškomis bei dūminėmis natomis. Juodos spalvos, viduje turi baltų „venų“. Raštuoti tiek išorėje, tiek viduje. Išorėje esantys raštai primena smulkias netaisyklingų formų piramides. Jų derlius renkamas nuo lapkričio iki kovo. Dažniausiai randami po ąžuolais.
Apie trumus
Trumai, dar vadinami „požemių perlais“, „virtuvės brangakmeniais“ bei „elfų obuoliais”, yra nuostabus rinktinis valgis, kurio kilogramas kainuoja ne vieną šimtą eurų.
Organoleptinės savybės. Nelengva apibūdinti trumų aromatą bei skonį tiems, kurie nėra jų ragavę. Svarbu paminėti, kad jie išties intensyvaus išskirtinio skonio bei kvapo. Specialistai jį apibūdina kaip panašų į garstyčių bei ilgai brandinto sūrio. Kai kurie teigia, kad kvapas primena česnakus, konservuotus kukurūzus, muskusą bei riešutus. Kartą pauostę trumų, lengvai įsiminsite šį kvapą ir jį atpažinsite.
Jie gali būti įvairaus dydžio: nuo mažiukų, kelių centimetrų skersmens kamuoliukų iki bulvės dydžio, sveria 10–60 g. Šių grybų paviršius kiek grublėtas, o po juo esantis mėsingas minkštimas gali būti tiek tamsios, tiek kremo spalvos. Trumų forma šiek tiek priklauso nuo dirvožemio: jei žemė minkšta, jie auga apvalūs ir glotnūs, jei kieta – netaisyklingos formos, mat kovoja dėl erdvės.
Trumai auga po žeme, todėl jų ieškant į pagalbą pasitelkiamos kiaulės arba šunys, kurių ypatinga uoslė leidžia surasti šiuos grybus. Kvapas yra pagrindinis trumų brandos ir kokybės požymis, mat kvapiosios medžiagos susiformuoja tik tada, kai grybai yra tinkamai subrendę.
Šviežius trumus prieš vartojant reikia nuplauti vandeniu ir nešvarumus nuvalyti šepetėliu. Grybo išorė turi būti visiškai švari – tik tada galima lupti žievelę ir susmulkinti juos specialiomis pjaustyklėmis. Nerekomeduojama vartoti trumų su ryškaus skonio ir aromato maistu. Šiais grybais labiausiai tinka gardinti švelnaus skonio produktus: ryžius, makaronus, bulves ir pan. Taip pat išryškinti visus trumų skonio atspalvius padeda riebumas, tad sūriai, sviestas ir aliejus puikiai su jais dera.
naudokite kaip prieskonį makaronų, omeletų, mėsos, žuvies patiekalams ruošti. Galite naudoti iškart prieš patiekiant, ar gaminimo metu.
Laikyti vėsioje sausoje vietoje, toliau nuo saulės spindulių.